Typografia – jak prawidłowo składać tekst


Zewsząd otacza nas słowo drukowane uzupełniane poprzez obraz -, nie tylko w postaci jasnych w skojarzeniu ulotek, plakatów, ale też choćby opakowań. One wszystkie mają za zadanie nakłonić nas, jawnie lub nie, do podjęcia określonych działań. I tak jak możność rezygnacji z posiadania telewizora czy komputera wydaje się mieścić w zasięgu naszych możliwości, tak pozostałych form nie jesteśmy w stanie uniknąć bez wycofania się z przestrzeni publicznej.

Wspólnym dla wszelakich reklam komponentem jest tekst. Nadawcy stosują dostępne środki języka, w tym pisma oraz typografii – sztuki użytkowej projektowania szaty graficznej publikacji, następnie drukowanej i umiejętnie wykorzystanej w technikach przekazu, by jak najlepiej sprzyjać celom wyznaczonym przez nabywcę : od najoczywistszych, komunikacyjnych,przez estetyczne, po pragmatyczne. Każdy z tekstów rządzi się swoimi prawami, a o różnicy stanowić będzie długość, forma, przeznaczenie.

Prędkość z jaką odczytujemy stronę WWW wynosi przeciętnie 150 znaków na minutę, opracowany w podstawowym edytorze materiał przyswaja się już około 320 znaków, z kolei skonstruowany fachowo wydruk przestudiuje się z prędkością 460 znaków na minutę. Treść jest istotna, ale pośród jaskrawego natłoku informacji, o być lub nie być właśnie tej, przesądzają szczegóły. Podstawowa jest myśl. Nowoczesne techniki dają szerokie możliwości w skutecznym projektowaniu wizualnym. Pomocna w tym okazuje się chociażby metoda okulografii, która dostarcza informacji na temat zachowania się oka, a precyzując, mózgu, w styczności z zastosowanymi zabiegami.

Użycie pewnych w tekście, albo pominięcie innych, powoduje diametralne różnice, wobec tego błyskotliwe manipulowanie formą, ma nadrzędny wpływ na odbiór treści. Tworzeniu tekstu, obojętnie od zadanego tematu, powinny przyświecać uniwersalne zawsze zasady.

Autor: Beata Bryczkowska


Tagi: , ,

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close